vineri, 15 noiembrie 2013

Comportamentul tau influenteaza intreaga planeta



Unul dintre lucrurile despre care cred ca cei mai multi oameni nu isi dau seama, este ce efect mare au asupra lumii cele mai neinsemnate actiuni ale lor. Actiunile zilnice ale fiecarei persoane contribuie cu mult mai mult la climatul general, decat isi da seama cineva. De obicei, in lucrarile de science fiction am constatat ca acesta influenta este descrisa ca fiind neglijabila, atunci cand e vorba de " cetatenii obinsuiti". Dar daca te gandesti la fiecare persoana cu care interactionezi in fiecare zi, la fiecare dintre cei cu care intereactioneaza ei la randul lor si la fiecare dintre cei cu care interactioneaza acestia...si asa mai departe, ajungi in final la toata lumea de pe planeta, inclusiv la conducatorii lumii si la cei care au un impact mai direct asupra vietilor multor oameni.
In acest univers in care locuim, saluti pe cineva si faci un comentariu referitor la cat de mult iti place modelul noii camasi pe care o poarta. Acest lucru il afecteaza intr-o oarecare masura, se gandeste la el mai tarziu si il distrage in mod placut de la ceea ce gandise pana atunci.Prin urmare, pe masura ce ziua continua sa se desfaoare, el gandeste intr-un mod diferit si interactioneaza diferit decat daca i-ai fi spus doar "Buna".
Ei bine, diferenta este, de fapt, mult mai mare decat realizeaza majoritatea oamenilor.Chiar daca la inceput diferenta este neinsemnata, cu timpul, ea devine din ce in ce mai mare. Fiecare comportare a acestuia ii va afecta, la randul ei, pe oamenii pe care-i intalneste, datorita modului diferit in care el interactioneaza cu ei. Asta va face ca acei oameni sa fie afectati in mod fiferit- intr-o mai mica sau mai mare masura. La randul lor, ei vor interectiona cu oamenii in mod diferit si asa mai departe, pana ce acest lucru ajunge la toti din toata lumea, cu exceptia sihastrilor- dar pana si pustnicii sunt afectati, intr-un fel sau altul, deoarece aceste interactiuni afecteaza intregul univers.
Intra in joc deciziile pe care le luati in ceea ce priveste altitudinile voastre, deoarece acestea va afecteaza calitatea interactiunilor. Sa spunem ca, pe cand erati la dus, v-a intrat sampon in ochi. Intr-un " univers" permiteti ca acest lucru sa va strice buna dispozitie, va enervati si va suparati.
Cand va intalniti cu acel prieten, spuneti "Buna", dar va simtiti prea abatut ca sa pareti vesel, sau sa faceti comentariul referitor la camasa lui,Dar intr-un "univers" alternativ,nu permiteti ca samponul din ochii tai sa va strice buna dispozitie -in schimb radeti si incepeti sa fredonati un cantecel.
Mai tarziu, cand va intalniti cu prietenul, salutul este vesel si aveti starea sufletesca de a face comentariul despre camasa cea noua.
Acesta este un exemplu foarte simplist, bineinteles, dar care arata modul in care o diferenta mica de atitudine, pe parcurs sfarseste prin a deveni extrem de importanta.Acesta este motivul pentru care fiecare persoana influenteaza atat de mult lumea, prin deciziile si actiunile pe care le ia in fiecare moment.
Cred ca acesta cunoastere i-ar putea paraliza pe unii, de teama ca vor face ceva " gresit " in interactiunile lor cu ceilalti si ca acesta ar putea sfarsi prin a avea un efect negativ major asupra lumii.Dar tot ceea ce e de facut, este sa fim noi insine si sa facem lucurile pe care simtim ca trebuie sa le facem.

fragmente din " Vocile universului "- Suzanne Ward

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu