marți, 12 martie 2013

MEDITATIA - pasii care trebuie urmati !



Ce este meditatia ? Multi spun ca nu pot medita, poate pentru ca nu stiu exact ce inseamna a medita.
In ultimii 10-15 ani acesta " meditatie " a facut valuri si a devenit un trend ca si yoga, vegetarianismul si alimentatia raw-vegan. Din punctul meu de vedere este excelent, daca astea devin un " must-have " , nu vad partea negativa de aici, doar ca sunt sanse sa nu ramana pe calea asta prea mult timp si sa isi faca ei mai mult rau , insa nimic nu este intamplator si nu se face fara voia Creatorului, fiecare primeste ce merita.
Meditatia are loc la nivelul corpului mental, asadar acesta inseamna a reflecta sau a cugeta, a-ti linisti mintea.
In general, pe minut, trec sute de ganduri prin corpul nostru mental si mintea hoinareste printre ele. Momente in care acesta, este focalizata pe o singura actiunea atunci putem incepe sa meditam.Putem intra intr-o stare de meditatie atunci cand frecventa undelor noastre cerebrale atinge un anumit nivel, sa facem o trece printre aceste unde sa intelegem mai bine mecanismul lor ( aici gasiti detaliat frecventele mintii umane : http://feelove-world.blogspot.ro/2012/03/frecventele-mintiiumane.html ) .
Omul este o fiinta activa, chiar si cand doarme sau cand nu face nimic, cad pur si simplu sta.Tocmai cand sta este mai activ, fiindca este de ajuns sa va ganditi la momentul pasiv si veti constata cate lucruri va trec prin cap, cat de departe puteti ajunge lasandu-va antrenati de cursivitatea unor imagini, unor stari psihice.
In toate aceste asa zise " actiuni " el se vede de multe ori in situatii dramatice, intuind ca finalul nu va aduce nimic bun, atunci el se lasa in voia sortii, disperat si descurajat ca inca o data lucrurile sunt cu totul altfel.
La urmatoarea actiune, deja slabit si temator, va aduce lucrurile intr-o situatie si mai dezastruoasa..Oricum s-ar gandi, oricum ar face, mai ales ca studiile, cartile, experientele celorlalti nu-l pot ajuta la nimic, el din contra se va gasi si mai epuizat, nelinistit...De aici inainte ori nu mai face nici o actiune noua, ori le va repeta pe cele care au un rezultat asigurat, dar acestea si acest fel de existenta duce la obisnuinta, acesta la traditionalism, apatie, pesimism, nefericire, boala, batranete si entitatea iese din planul evolutiei care se manifesta numai in mediul fizic si al iluziei.
Cand inchidem ochii ne putem imagina mai usor un lucru care nu exista in fata noastra, de altfel cand gandim intens avem tendinta sa inchidem cei doi ochi, sunt de ajuns cateva secunde pentru a putea realiza un lucru uimitor.Chakra celui de-al treilea ochi sau Ajna, este penultima chakra care se afla intre ochii fizici pe axa nasului, acest ochi ne va ajuta pentru a descoperi realizatatea la propriu, si mai ales Meditatia.
Acesta chakra, acest al treilea ochi nu este la fel ca cel pozitiv, natural, n-are retina si cristalin si ate elemente cunoscute din anatomia ochiului natural. El nu se vede, dar putem vedea cu el realitatea atat in planul fizic cat si in celalalte dimensiuni spirituale.
Pentru o meditatie corecta, trebuie sa tinem cont de respiratie, alimentatie cat si de pozitia fizica a noastra.
Despre respiratie s-a spus si se vor spune multe, dar pentru inceput sa incepem cu un fapt comic pentru multi. De ce avem doua orificii, nari respectiv? Multi vor spune ca pentru simetria fetei, cu toate ca se poate respira si cu o singura nara, respiram un singur aer sau doua, de fapt? Doua in fapt.
Nara dreapta se mai numeste Pingala si cea stanga Ida; prin Pingala respiram energia Yang si prin  Ida energia Yin.Pentru meditatie trebuie sa ne concentram atentia asupra narii stangi, Ida, care ne aduce o energie mai feminina, mai apta pentru linistea meditatie noastre, nu trebuie fortata nara dreapta cu folosirea degetului, este de ajuns sa ne concentram mental asupra narii stangi fiindca cea dreapta se va obtura de la sine; desigur ca orele cand Soarele a apus ne vor ajuta mult mai bine.
In privinta alimentatiei sunt multe de spus. In primul rand ne va trebui un efort, mai ales in timp, sa ne curatim acest vehicol terestru de hiperaciditatea la care l-am supus prin alimentatie sintetica, denaturata si mai ales prin fierberea alimentelor naturale, aducandu-le intr-o situatie de degradare calitativa, ceea ce implica si organismul.Alimentatia, pentru cel care va trebui sa invete sa cunoasca in mod absolut realitatea totala prin meditatie, implica o alimentatie sanatoasa, naturala; efectele sunt benefice nu numai pentru a medita, dar si in toate compartimentele vietii- un pret de cost scazut pentru intretinere, eliberare de boli, un timp liber mai mare fiindca nu mai suntem nevoiti sa-l pierdem prin pierderea alimentatie prin fierbere, prajire, ardere, coacere.Alimetele naturale sunt gata de consumat asa cum le-a preparat natura, care in nici un caz nu va fi impotriva noastra.
Despre pozitie, se subintelege ca nu vom putea medita alergand sau citind, meditatia fiind o blocare a senzorialului, o oprire a actiunilor fizice sub toate aspectele de manifestare. Pentru cei care cunosc elementele de Yoga, le sunt bine cunoscuti termenii specifici, pentru respiratie este vorba de Pranayama, pentru pozitie este vorba de Asana. Pentru inceput, nu va ganditi la lucruri neobisnuite in privinta meditatiei, incepeti cu descoperirea ei la nivelul elementelor simple, trebuie sa incepem sa ne eliberam de complexele ce deriva in termenul" meditatie". Asadar trebuie sa ne alegem o mantra, o fraza simpla pe care o folosim ca sa avem motivul actiunii.Evitati pozitia culcat pe pat, fiindca riscati sa adormiti.Pe un scaun sau un fotoliu, cu picioarele usor departate, cu mainle impreunate, cu respiratia pe nara stanga, inchideti ochii si, in primele minute, de obicei in cele 7 minute de la inceput, veti cauta sa redresati orice agitatie fiziologica; practic, meditatia dureaza 23 de minute. Trebuie sa va asigurati ca nu va poate deranja nimeni, evitati sa fiti langa telefon sau alte surse de zgomot, fiindca acestea devin dureroase in timpul meditatiei prin trezirea brusca.Lumina sa nu fie prea puternica, dar nici intuneric total. Pentru ce care fac singuri si acasa se poate folosi putina tamaie pentru marirea vibratiilor aerului, cat si ale corpului fizic; acest lucru se manifesta prin linistirea mai pregnanta a respiratiei, a batailor inimii, cat si pintr-o liniste psihica redata de mirosul divin al rasinii de brad, bradul stiind ca are cea mai mare productie de substanta etherica.Dupa ce ati inchis ochii,evitati sa va ganditi la ceva, fiindca atunci apar imagini ale gandirii, ceea ce va poate scoate din starea de meditatie.
Cum am spus, pentru inceput nu va framantati cu ceea ce insemna meditatia in sine, pentru acest inceput trebuie sa invatati sa respirati, sa va controlati linistirea gandurilor, sa puteti sta nemiscat cel putin 30 de minute, pentru acest lucru, folositi un ceas electronic care suna discret sau chiar un ceas mecanic, dar sa fie in apropiere pentru a-l putea opri.Tot asa, trebuie sa invatati sa nu va miscati, sa nu va scarpinati- pentru a evita orice mancarime intr-o zona a corpului este de ajuns sa nu te mai gandesti la acel loc.
Pentru a evita imaginile aparute in urma gandirii folositi metoda unui ecran opac, ca si cum ati vedea o perdea intr-o culoare cat mai deschisa si chiar daca pe ecranul mental apare o imagine, nu va fortati sa o evitati, incetiniti-o pana o puteti opri, vizionati acesta imagine care acum este doar o poza simpla, pana ce o puteti anula in schimbul unei imagini fara subiect.Este foarte important, in procesul meditatiei sa nu vedeti o imagine provocata de vointa, de ganduri. Fiindca in evolutia meditatiei veti ajunge sa vedeti o imagine fara sa interveniti.Daca n-ati intervenit, o imagine pentru inceput simpla, in general un peisaj, nu poate sa fie decat din vietile anterioare, in orice caz nu ceva strain de experienta voastra; dupa un alt timp al evolutiei in meditatie veti constata ca acesta imagine devine dinamica dar si sonora, iar mai departe imaginea care se aude muzical in realitate va va vorbi, si dupa un timp veti constata ca imaginea este de fapt un personaj, o fiinta buna care va cunoaste, care va ajuta in experienta vostra spirituala.Astfel putem spune de aici ca prin meditatie ne aflam in posesia unicului instrument de cunostere, fiindca la acest nivel puteti invata, prin intrebari, prin dialoguri firesti, tot ce vreti sa aflati, si desigur la nivel pur particular, atunci vi se vor transmite mari adevaruri, in literatura de specialitate se spune ca vi s-a relevat.
Dupa cum vedeti nu este nimic magic, esoteric, totul in metafizica este simplu si practic, mai ales practic.
Tocmai acest practic nu este inteles de multi care citesc asemenea carti, bucurandu-se numai sa le citesca si sa duca discutii savante despre astral si experiente oclute. Metafizica fiind informatie dinamica, devine reala numai prin practica normala, prin aplicarea de zi cu zi.
Tot asa cum am mai spus, alimentatia provoaca cele mai multe neajunsuri ale meditatiei, fiindca un organism murdar in interior nu poate fi sensibil la o viata spirituala. In timpul meditatiei, vibratiile cresc mult, dar pe fondul unui organism bolnav, deci cu vibratii joase, ceea ce se poate obtine intr-o meditatie nu este decat caderea intr-un somn strasnic, si tocmai de aceea multi se plang ca nu pot medita, ca nu vad nimic, ca amortesc, se plictisesc, n-au rabdare, desigur toate acestea pentru simplu motiv ca respiratia este greoaie din cauza unei alimentatii care, prin constipatie, a ridicat presiunea arteriala, diafragma este mult presata in jos de un stomac si intestine pline de deseurile unei digestii anormale.
Tocmai de aceea, nici noi acum nu solicitam o meditatie deosebita, si numai sa va familiarizati cu acesta metoda.Un alt amanunt: nu povestiti experientele din timpul meditaiei, fiindca ele sunt individuale, particulare, puteti avea surpriza sa nu inteleaga sau sa fiti tratati ca nebuni sau cu o imaginatie prea bogata; desigur se poate discuta cu cei care mediteaza mai mult pentru un schimb simplu de experienta.
Can auziti ceasul, intrerupeti in liniste meditatia, miscand mainile, deschizand ochii incet, redresati trespiratia, reveniti la viata normala cat mai firesc, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Pentru inceput repetati experienta  la 7 zile distanta, cu timpul puteti face doua meditatii in timpul unei saptamani..Notati-va tot ce se intampla in timpul meditatiei, fiindca numai asa veti retine si veti tien cont de evolutia meditatiei cat si de organizarea ei pentru mai departe.
Efectele imediate ale meditatiei sunt restabilirea unor functii endocrine, disciplinarea respiratiei, obtinerea unei linisti care va va fi de folos in timpul zilei, rabdarea si bunavointa fata de ceilalti, digestia va fi mai buna, cat si circulatia, si ceea ce este mai minunat, o incredere in sine cat mai puternica prin faptul ca nu te mai consideri singur pe lume;incetul cu incetul patrunzi intr-o lume universala unde descoperi bucuria si avedarul, unde te simti ca acasa, de aici implicarea pozitiva in experienta vietii fizice.
Nimic nu este gratuit in viata, dar o viata poate fi gratuita.
Faceti efortul rabdator, fara sa presati sau sa fiti prea curiosi; cereti numai sa pasiti incet si discret in templul cunosterii, si aici veti descoperi muzica si lumina, vocea Christului vostru care va va elibera de toate grijile, si voi la randul vostru ii veti elibera pe cei slabi de neincredere si deziluzii.

OM MANI PADME HUM
PACE SI IUBIRE
NAMASTE !

inspiratie din " Manual de metafizica -Ion Dumitrescu " http://www.scribd.com/doc/31889861/Manual-de-Metafizica-Elta-Universitate






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu