marți, 6 decembrie 2011

Simbolistica - DELFINului-


Simbolistica delfinului se leaga de cea a apelor si a transfigurarilor.Piratii care s-au imbatat, dupa ce l-au legat pe Dionysos de catargul corabiei lor, au cazut in mare si au fost preschimbati in delfini.
 Delfinul a devenit simbolul regenerarii.Era reprezentat langa trepiedul lui Apollo,la Delfi. Era, de asemenea, simbolul prezicerii, al intelepciunii si-al prudentei.Aceste calitati, adaugandu-se vitezei de deplasare care-i este atribuita, au facut dintr-insul un maestru al navigatiei;de aceea este adesea reprezentat,precum Poseidon, cu un trident sau o ancora.Delfinii erau slaviti ca zei in Creta preelenica.Potrivit unui imn homeric, Apollo se incarneaza intr-un delfin pentru a ajunge la tarmul Crisei, care ii deschidea drumul catre Delfi.
                                                                  Zeul Apollo

In arta greaca,omul era adesea reprezentat calare pe un delfin. Acest animal sacru joaca fara indoiala un rol in riturile funerare, unde apare ca psihopomp(cel care conducea sufletele mortilor).Cretanii credeau ca mortii se retrag la capatul lumii,in insulele Preafericitilor, si ca delfinii ii transporta in spinare pana la locuintele lor de dincolo de mormant.Plutharh ( filosof, scriitor grec ), ne descrie calatoria lui Arion transportat si escortat de delfinii care-l scapa de furia marinarilor gata sa-l ucida. Arion se arunca in mare; dar, inainte ca trupul sa se fi cufundat in intregime, delfinii s-au repezit pe apa, ridicandu-l pe spinarile lor, lasandu-l la inceput prada temerilor nesigurantei, tulburarii. Dar usurinta inotului lor, multimea lor, aerul lor binevoitor... sprinteneala lor, il facura dupa cum se spune, sa uite de frica mortii si sa nu mai vrea decat sa traisca, sa doresca fierbinte sa fie salvat si sa apara drept un favorit al zeilor, primind de la ei o glorie vesnica ( Banchetul celor 7 Intelepti).Acesta povestire este bogata in simboluri a caror interpetare este transparenta: Arion trece din acesta lume zbuciumata si violenta in lumea mantuirii vesnice, gratie ajutorului dat de delfini.Nu este deci de mirare ca Hristos a fost reprezentat mai tarziu sub forma infatisarii unui delfin.Intr-un fel mai psihologic si etic, povestirea indica de asemenea trecerea de la excitatie si spaimele imaginatiei la seninatatea lumii spirituale si a contemplarii, prin mijlocirea bunatatii(cufundarea mantuitoare,firescul,aerul binevoitor al delfinilor). Se constanta aici existenta celor 3 etape de evolutie spirituala: predominanta emotivitatii si a imaginatiei; interventia bunatatii sau a iubirii si a devotamentului; iluminarea in slava si pacea interioara.
Legenda evocata la inceputul acestui articol confirma acesta interpretare a delfinului drept un simbol de conversiune. Dionysos, care se urcase pe o corabie pentru a se duce la Naxos, isi dadu seama ca marinarii se indrepta spre Asia, probabil ca sa-l vanda ca sclav.Atunci, le-a transformat vaslele in serpi, a umplut corabia de vita de vie si-a facut sa rasune cantecul unor fluiere nevazute.A paralizat corabia, oprind-o printre vrejurile de vie, astfel incat piratii inebuniti s-au aruncat in mare, unde au devenit delfini-ceea ce explica de ce delfinii sunt prietenii oamenilor si incerca sa-i salveze cand se scufunda, caci sunt piratii pocaiti.
Delfinii şi balenele reprezintă o transpunere a energiei Siriusiene într-o lume fizică, polarizată. Conform simbolismului arhetipal, apa reprezintă subconştientul. Cetaceele stau acolo în liniste – în oceanele Pământului şi în marea subconştientului umanităţii. Ele sunt un semn al potenţialului umanităţii de a integra polarităţiile. 


 sursa : Dictionarul de Simboluri( Jean Chevalier/ Alain Gheerbrant ) 

Un comentariu: