miercuri, 17 aprilie 2013

CEI 5 CENTRI AI MASINII UMANE



Organismul acestui " biped tricerberat", in mod gresit numit Om, este o " masina" pretioasa, cu 5 centri psihofiziologici minunati.Ordinea acestor centri este urmatoarea: intelectual, emotional, motor, instictiv si sexual.

Functionare si situare
Cand cineva se autoobserva profund, concluzia logica este ca, desi fiecare din cei cinci centri este raspandit in intreg organismul, are totusi, punctul sau de baza capital intr-un loc al masinii organice.
Centrul de gravitatie al intelectului se gaseste in creier.Centrul de gravitatie al emotiilor se afla in " plexul solar" si in centrii nervosi specifici ai marelui simpatic.Centrul de gravitatie al miscarii este situat in partea superioara a sirei spinarii.Centrul de gravitatie al instictului trebuie sa-l cautam in partea inferioara a amintitei sire a spinarii. Centru de gravitatie al sexului, este clar ca isi are radacinile in organele sexuale.
Fiecare din cei 5 centri ai " masinii" are functii specifice, absolut definite.
CENTRUL INTELECTUAL
Elaborarea conceptelor, rationamentul, amintirile, proiectele, analiza, etc.apartin acestui centru.
Centrul intelectual este util in interiorul orbitei sale, ceea ce este grav este sa vrem sa-l scoatem din campul sau de gravitatie.Marile realitati ale Spiritului pot fi experimentate doar cu Constiinta.
Cei care pretind sa investigheze adevarurile transcedentale ale Fiintei pe baza rationamentului pur, cad in aceeasi eroare a unuia care, ignorand utilizarea si manevrarea instrumentelor moderne ale stiintei, ar incerca sa studieze viata lucrurilor infinit de mici cu telescoape si viata lucrurilor infinit de mari cu microscoape.
CENTRU EMOTIONAL
Bucurie, tristete, melancolie, euforie, dragoste sau ura sunt doar unele din senzatiile pe care le produce acest centru.Fiinta umana risipeste neindemanatic energiile sale cu abuzul emotiilor violente pe care le produc cinematografia, televiziunea, meciurile de fotbal, etc.
CENTRUL MOTOR.
Este necesar sa ne autodescoperim sa sa intelegem in profunzime toate obiceiurile noastre.Nu trebuie sa permitem ca viata noastra sa continue sa se desfasoare mecanic.
Pare incredibil ca noi, traind in tiparele obiceiurilor, nu cunoastem aceste tipare care conditioneaza viata noastra.
Trebuie sa studiem obiceiurile noastre, trebuie sa le intelegem.Ele apartin activitatilor centrului miscarii.
Este necesaar sa ne autoobservam in modul de a trai, de a actiona, de a ne imbraca, de a merge,etc. Centrul motor are multe activitati.Sporturile de asemenea apartin acestui centru.
CENTRUL INSTICTIV.
Exista diferite insticte.Instictul de conservare, instictul sexual,etc.Exista de asemenea si multe pervertiri ale instictului.In profunzimea oricarei fiinte umane exista forte subumane instictive, brutale care paralizeaza adevaratul spirit al iubirii si al caritatii.Aceste forte demonice ale Eului Psihologic trebuie sa fie intelese si apoi supuse si eliminate.Sunt forte bestiale: insticte criminale, desfrau, lasitate, frica, sadism sexual etc.
CENTRUL SEXUAL.
Este centrul insarcinat sa dea nastere asa numitei"energii sexuale".Acesta "energie", in ciuda a tot ceea ce presupun multi autori, nu se ocupa doar de reproducerea rasei.Trebuie sa afirmam ca, mai mult,ea cuprinde ale sfere, mult mai transedente in viata fiintei umane: sanatatea corpului fizic, echilibru psihologic si cucerirea a ceea ce este numit Fiinta.



VITEZA CENTRILOR.
Un studiu profund asupra celor cinci centri ne permite sa întelegem ca exista o diferenta de viteza între ei si acest lucru a fost demonstrat deja.Aparent, gândirea e foarte rapida, dar, din nefericire, este foarte lenta. Daca conduceti o masina, de exemplu, si dintr-o data, într-un moment de pericol, veti începe sa analizati daca trebuie sa faceti asta sau aia, sa avansati sau sa dati înapoi, sa va întoarceti la dreapta sau la stânga, va veti ciocni si veti produce ocatastrofa.Centrul motor este mai rapid. Când cineva conduce un automobil nu are mult timp pentru a se gândi, actioneaza foarte rapid si iese din impas.
Dar, daca în acel momentar actiona gândirea, s-ar bloca si s-ar cioc si veti produce o catastrofa.
Orice dactilografa lucreaza cu centrul miscarii, si, cum este normal, poate sa greseasca tasta, daca ajunge sa intervina mintea
Emotionalul este si el un centru rapid, dar nu exista centru mai rapid decât centrul sexual.
Este extraordinar de subtil si rapid, gratie finei sale energii; ceamai mare parte a manifestarilor lui se produc la un nivel molecular, unde impulsurile sunt transmise de mii de ori mai rapid decât cele ale mintii.Ideea dragostei la prima vedere, când se produce cu adevarat, este bazata pe faptul concret ca în anumite cazuri, functia sexuala poate sa stie instantaneu daca exista sau nu o afinitate sexuala cu o persoana determinata de sex opus, într-o anumita clipa.Toti cei cinci cilindri ai masinii umane sunt fundamentali în viata, dar, în afara oricarei îndoieli, centrul sexual, adica cel de-al cincilea centru, este, cu adevarat, cel mai important si cel mai rapid. În acest ultim centru se gasesc chiar radacinile existentei noastre.

EUL ÎN CENTRI.
Eul îsi exercita controlul asupra celor cinci centri inferiori ai masinii umane: Intelectual, Emotional, Motor, Instinctiv si Sexual.Exista doi centri, Intelectualul si Emotionalul, care se pot transforma si ridica la o octava superioara. Acesti doi centri superiori nu pot fi controlati de Eu.Când cineva se dedica lecturii si reflectarii asupra cursurilor esoterismului gnostic, Eul se îndeparteaza pentru ca aceasta cunoastere se îndreapta numai si numai spre Constiinta.Când cineva contempla un asfintit de soare la orizont sau asculta muzica clasica amarilor maestri, sentimentele Egoului dispar si centrul emotional se ridica laaspectul sau superior.Totusi, cruda realitate este ca acesti doi centri superiori functioneaza foarterar la animalul intelectual. Ceea ce putem vedea în mod continuu, este controlul si utilizarea tuturor centrilor inferiori de Agregatele Psihice Inumane. Astfel, viata fiintei umane ramâne redusa la sclavie psihologica, disparând aproape complet liberul nostru arbitru
.Eurile preocuparilor se maresc prin centrul intelectual. Lacomia proiecteaza asupra bietii minti idei si planuri pentru un viitor. Aroganta intelectuala ia masina pentru a impune criteriile sale.Centrul emotional sufera de asemenea consecintele abuzului Eului. Frica îl face peom sa se îndoiasca si sa tremure într-un moment de pericol. Amorul propriu ramâne ranit mortal atunci când cineva nu ne plateste cum credem ca meritam. Atunci iese ura, ranchiuna etc.Centrul motor este utilizat de vanitate pentru a plimba masina pe strazi, înfumurataca un paun, crezând ca toata lumea o priveste. Orgoliul ne face sa ne întrecem, sa ne batem contra adversarilor, sa ramânem epuizati, doar pentru a obtine o biata medalie si pentru a aparea ziua urmatoare în presa nationala.Lenea altereaza mecanismele naturale ale centrului instinctiv, când, pentru ca cineva nu are chef, se alimenteaza în mod gresit pe baza mâncarurilor congelate, conservate si a alimentelor semipreparate. Tutunul produce daune în sistemul respirator,umplând de toxine, gudron si nicotina bietii plamâni. Viciul alcoolului distruge sistemul digestiv si circulator; ficatul sufera aceste grave consecinte murind încet.Pivnita energetica a centrului sexual este si ea jefuita de diferitele AgregatePsihologice. Copilul, înca de la o vârsta frageda începe cu viciul masturbarii, pierzândelemente atât de fundamentale pentru dezvoltarea lui, ca lecitina, colesterina si fosfatii. Atunci începe Drumul Crucii fiintei umane. 
 Profunda ignoranta în care traieste umanitatea face ca acest centru sa fie cel mai prejudiciat
 Cel care vrea sa dizolve Eul trebuie sa studieze functionalismele sale în cei cinci centri inferiori.Nu trebuie sa condamnam defectele. Nici nu trebuie sa le justificam. Important este sa le întelegem.Este urgent sa întelegem actiunile si reactiunile Masinii Umane. Fiecare din acesti cinci centri inferiori are un joc foarte complicat de actiuni si reactiuni.Eul lucreaza cu fiecare din acesti cinci centri inferiori si, întelegând în profunzimetoate mecanismele fiecaruia dintre acesti centri, suntem pe cale de a distruge Eul.


Samael Aun Weor - http://www.scribd.com/doc/52640319/Masina-umana

Un comentariu:

  1. Am citit despre acesti centrii in cartea: In cautarea miraculosului scrisa de P.D. Ouspersky. Este dezvoltat mai mult acolo despre ei.

    RăspundețiȘtergere