duminică, 14 noiembrie 2010

De Craciun sa crestem brazi.






     De mic copil, astept cu nerabdare, Sarbatorile ca noi toti de altfel pentru ca "Cineva" ne-a educat sa ne bucuram doar de cateva ori pe an si anume: Anul Nou, Craciun , Paste , ziua de nume si ziua de nastere. 

Nu am putea oare sa facem din fiecare zi, o sarbatoare, in fiecare zi sa celebram Sarbatoarea Vietii?... sa nu fim obligati sa fim mai buni , mai zambitori sau mai fericiti  numai in aceste zile care sunt doar iluzorii si bine intiparite in mintea noastra de catre cei care ne "conduc". Sa revenim la Sarbatorile de sfarsit  de an si anume Craciunul sau Nasterea Domnului celebrata la data de 25decembrie in fiecare an --> asta este informatia pe care o stim, o aplicam  si o celebram de ceva timp si toate acestea sunt copiate din traditiile pagane, daca ne intrebam parintii sau bunicii de unde stiu ei ca atunci s-a nascut Iisus , vor spune ca asa au invatat, nici nu avem voie eventual sa ne punem intrebari de acest gen , e clar si de la sine inteles ca e Craciunul , daca de ani si ani de zile se intampla asta de ce sa schimbam ceva, totusi este ciudat caci Evanghelia nu dă nici un detaliu despre data nașterii lui Iisus. 
Inainte de fiecare Craciun, pietele si targurile  sunt pline de brazi taiati pentru placerea noastra imbecila de a ne imputina propriul oxigen ( viata) si sa ne bucuram pentru asta. 
Recunosc ca atunci cand eram mica,  tare fericita ma simteam cand mergeam cu tata la piata si alegeam cu el un brad ca ulterior sa il impodobesc cum doresc eu , bineinteles ca dupa Revelion eram foarte trista fara motiv sau pt ca s-au terminat Sarbatorile  , trebuia sa arunc pomul care era deja uscat , acum am inteles de ce eram trista , pentru ca fericirea respectiva era de moment. 
Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele Germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea după Primul Război Mondial. Ne invatam copii sa impodobeasca bradul si le spunem ca asta este datina , trebuie sa miroasa a brad in casa, pana si filmele americane ne invata ca la finalul impodobirii pomului, familia trebuie sa puna in varful bradului, terminatia aia de plastic care nu infrumuseteaza cu nimic. 
Pe cine trebuie sa dam vina ? Pe noi, pentru ca nu am stat sa analizam de fapt ce facem, ce gandim, ce mancam... suntem, adormiti si trebuie odata sa ne trezim. Propun ca de anul acesta, 2010-  fiecare familie sa isi cumpere un brad in ghiveci si sa il impodobeasca doar de Craciun iar pana atunci sa il ingrijeasca , iar peste 5 -10 ani va arata  iubirea cu care l-a tratat.Poate de Craciun ar trebui ca fiecare om sa planteze un pom, nu sa taie unul , caci parca este sarbatoarea iertarii si a fericirii,nu? Nici macar nu ne dam seama ce facem . Nu se poate sa ne bucuram la pomii morti impodobiti in casele de Craciun si sa mai cantam si colinde in cinstea lui. Cred ca suntem nebuni .... nu vreau sa iti insusesti gandurile mele, vreau sa stai si sa analizezi cum petreci tu Sarbatorile an de an , vreau sa gandesti liber si vreau sa fii TU ..... 


Un comentariu:

  1. dar ia zi...tu ai sadit pana acum un pom? iar anul asta..iti iei brad?! sau dc il primesti, il accepti? si..inca o intrebare..apropo-s de ce mancam..as mai adauga..cu ce ne spalam..:)) ai auzit de ftalatii? asta pt un nou subiect :)

    RăspundețiȘtergere