Iata care este cheia: Puneti capat iluziei timpului. Timpul si mintea sunt inseparabile.Eliminati timpul, si mintea se opreste- daca nu alegeti cumva sa o puneti la treaba.
A te identifica cu propria minte inseamna a fi prins in timp: impulsul de a trai aproape exclusiv prin memorie si anticipare.Acesta creeaza o preocupare continua pentru trecut si viitor- gandul la recunoasterea momentului prezent si la a-i ingadui sa existe trezeste neplacerea.Impulsul apare pentru ca trecutul va confera o identitate, iar viitorul mentine promisiunea salvarii, a implinirii sub orice forma.Amandoua sunt iluzii.
Timpul nu este deloc pretios, pentru ca este o iluzie.Ceea ce percepeti ca pretios nu este timpul, ci singurul moment existent in afara sa: clipa de Acum.Ea este intr-adevar pretioasa.Cu cat sunteti mai concentrat asupra timpului- trecut si viitor-, cu atat pierdeti mai mult din vedere clipa de Acum, cel mai pertios lucru care exista,
De ce este cel mai pretios lucru?
In primul rand, pentru ca este singurul care exista.Este tot ceea ce exista.Eternul prezent este spatiul in care se deruleaza viata dvs,singurul factor care ramane constant.Viata este acum.Nu a existat niciodata vreun timp in care viata dvs sa nu fie acum si nici nu se va intampla vreodata.
Ceea ce considerati trecut este, de fapt, o amprenta de memorie, inmaganizata in minte, a unei Clipe de acum mai vechi. Cand va amintiti trecutul, reactivati acesta amprenta- tot in prezent.Viitorul este o clipa de acum imaginata, o proiectie a mintii.Cand va ganditi la viitor, faceti acesta tot in clipa de acum.Evident, trecutul si viitorul nu au realitate proprie.
Din timpuri străvechi, maeştrii spirituali din toate tradiţiile au arătat că această Clipă de acum este cheia dimensiunii spirituale. Cu toate acestea, se pare că ea a rămas un secret, în mod sigur,acest lucru nu este afirmat în temple sau biserici. Dacă intraţi într-o biserică, veţi auzi poate citate din Evanghelii, ca „Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine" şi „Cel ce se apucă de arat şi se uită peste umăr nu este potrivit să intre în împărăţia Cerurilor". Sau poate că veţi auzi versetul despre florile câmpului care nu îşi fac griji pentru ziua de mâine, ci trăiesc lejer în Clipa de acum atemporală,Dumnezeu dân-du-le totul din plin. Profunzimea şi natura radicală a acestor învăţături nu este recunoscută. Nimeni nu pare să-şi dea seama că ele sunt făcute pentru a fi trăite şi pentru a aduce o profundă transformare interioară.
Toată esenţa filozofiei Zen se reduce la a te menţine mereu pe muchia de cuţit a Clipei de acum — la a fi atât de complet, atât de profund prezent, încât nici o problemă, nici o suferinţă, nimic din ceea ce nu sunteţi dvs. înşivă să nu continue să supravieţuiască în dvs. în Clipa de acum, în absenţa timpului, toate problemele dvs. se dizolvă. Suferinţa are nevoie de timp; ea nu poate supravieţui în Clipa de acum.Marele maestru Zen, Rinzai, pentru a le distrage elevilor săi atenţia de la timp, ridica deseori degetul şi întreba: „Ce ne lipseşte în acest moment?" O întrebare profundă, care nu solicită un răspuns mental. Este făcută să vă aducă atenţia şi mai profund în Clipa de acum.
Obişnuiţi-vă să vă retrageţi atenţia din trecut şi viitor ori de câte ori nu vă sunt de folos. Ieşiţi din dimensiunea temporală cât de mult puteţi în fiecare zi. Dacă vi se pare greu să intraţi direct în Clipa de acum, începeţi cu observarea tendinţei obişnuite a minţii de a dori să evadeze din Clipa de acum. Veţi observa că viitorul este imaginat, de obicei, ca fiind mai bun sau mai rău decât prezentul. Dacă viitorul imaginat este mai bun, el vă oferă o speranţă sau o anticipare plăcută. Dacă este mai rău,creează anxietate. Ambele sunt iluzorii. Prin autoobservare, veţi fi automat mai prezent în viaţa dvs. în momentul în care vă daţi seama că nu sunteţi prezent, aţi devenit prezent. De câte ori sunteţi capabil să vă observaţi mintea înseamnă că nu mai sunteţi prins în capcana ei. A intervenit un alt factor, un lucru care nu aparţine minţii: prezenţa dvs. ca observator.Fiţi prezent ca observator al propriei minţi — al gândurilor, al emoţiilor şi al reacţiilor dvs. în diferite situaţii. Fiţi cel puţin la fel de interesat de reacţiile dvs. pe cât sunteţi de persoana sau situaţia care le-a produs. Observaţi de asemenea cât de des vi se îndreaptă atenţia spre trecut sau spre viitor. Nu criticaţi şi nu analizaţi ceea ce observaţi. Urmăriţi gândul, simţiţi emoţia, observaţi reacţia.Nu faceţi din ele o problemă personală. Şi atunci veţi simţi ceva mai puternic decât toate aceste lucruri pe care le observaţi: însăşi prezenţa liniştită, care observă, în spatele conţinuturilor minţii,observatorul tăcut.
Situaţia dvs. de viaţă există în timp.Viaţa dvs. există acum.Situaţia dvs. de viaţă este o construcţie a minţii.Viaţa dvs. este reală. Căutaţi „poarta strâmtă care duce spre viaţă". Se numeşte Clipa de acum. Reduceţi-vă viaţa la acest moment. Situaţia dvs. de viaţă poate fi plină de probleme —majoritatea aşa şi sunt — dar descoperiţi dacă aveţi vreo problemă în acest moment. Nu mâine, nu peste 10 minute, ci acum. Aveţi vreo problemă acum?Când sunteţi asaltat de probleme, nu mai există loc pentru ceva nou, nu mai există loc pentru soluţii. Aşa că, ori de câte ori puteţi, faceţi puţin loc, creaţi un spaţiu pentru a descoperi viaţa din spatele situaţiei de viaţă.Folosiţi-vă pe deplin simţurile. Trăiţi în locul în care vă aflaţi. Uitaţi-vă în jur. Priviţi, nu interpretaţi. Vedeţi lumina, formele, culorile, texturile. Conştientizaţi prezenţa tăcută a fiecărui lucru.Conştientizaţi spaţiul care le permite tuturor lucrurilor să existe. Ascultaţi sunetele, nu faceţi aprecieri despre ele. Ascultaţi liniştea din spatele sunetelor. Atingeţi ceva — orice —, simţiţi şi acceptaţi prezenţa Fiinţei. Observaţi-vă ritmul respiraţiei; simţiţi aerul cum intră şi iese, simţiţi energia vitală din corpul dvs. Permiteţi-le tuturor lucrurilor să existe, cu şi fără dvs. Acceptaţi însuşirile tuturor lucrurilor.Pătrunde-ţi mai adânc în Clipa de acum.Lăsaţi în urmă lumea mortificată a abstracţiei mentale, a timpului. Ieşiţi din mintea nesănătoasă care vă secătuieşte de energia vitală, care otrăveşte şi distruge încet Pământul. Vă treziţi dintr-un vis al timpului în prezent.
Toate problemele sunt iluzii ale minţii.
Mă simt ca şi cum aş fi scăpat de o povară uriaşă. Am o senzaţie de uşurare. Mă simt eliberat... dar problemele mă aşteaptă după colţ, nu-i aşa? Ele nu au fost rezolvate. Nu am scăpat doar temporar de ele?
Chiar dacă v-aţi trezi în paradis, nu ar trece mult şi mintea dvs. ar spune „da, dar..." în ultimă instanţă, nu este vorba de rezolvarea problemelor, ci de înţelegerea faptului că nu există probleme.Există numai situaţii — pe care le rezolvăm în prezent sau le acceptăm ca atare, ca parte din însuşirile prezentului, până când ele se schimbă sau pot fi rezolvate. Problemele sunt construcţii ale minţii şi au nevoie de timp pentru a supravieţui. Ele nu pot supravieţui în realitatea Clipei de acum.Concentraţi-vă asupra Clipei de acum şi spuneţi-mi ce problemă aveţi în acest moment.
Nu îmi daţi niciun răspuns, pentru că este imposibil să aveţi probleme atâta vreme cât atenţia dvs. este absorbită de Clipa de acum. Este posibil să fie vorba de o situaţie care trebuie să fie ori rezolvată, ori acceptată. De ce să o transformăm într-o problemă? De ce am transforma ceva într-o problemă? Nu este viaţa suficient de provocatoare şi aşa? Pentru ce mai aveţi nevoie şi deprobleme? Mintea adoră în mod inconştient problemele pentru că ele vă oferă un fel de identitate.Este normal — şi nebunesc.
„Problemă" înseamnă să vă menţineţi mental într-o situaţie, fără a avea intenţia autentică posibilitatea de a întreprinde vreo acţiune în momentul prezent, transformând-oastfel inconştient într-o componentă a sentimentului dvs. de identitate. Deveniţi atât de copleşit desituaţia de viaţă, încât vă pierdeţi sentimentul de a trăi, sentimentul Fiinţei. Purtaţi în minte povara nesănătoasă a sute de lucruri pe care trebuie sau va trebui poate să le faceţi în viitor, în loc să vă concentraţi pe singurul lucru pe care îl puteţi face acum.Când creaţi o problemă, creaţi durere. Nu este nevoie decât de o simplă alegere, o simplă decizie: indiferent de ceea ce se întâmplă, nu-mi voi mai provoca durere. Nu voi mai crea probleme.Deşi este o alegere simplă, ea este foarte radicală. Nu veţi face această alegere decât dacă sunteţi într-adevăr sătul de suferinţă, decât dacă simţiţi că nu o mai doriţi. Şi nu veţi fi în stare să vă ţineţi decuvânt până la sfârşit decât dacă accesaţi puterea Clipei de acum. în condiţiile în care nu vă veţi mai crea dureri dvs. înşivă, atunci nu le-o veţi mai aduce nici celorlalţi. De asemenea, nu veţi mai contamina nici frumosul Pământ, nici spaţiul dvs. interior şi nici psihicul uman colectiv cu negativismul creării de probleme.
fragmente din "Puterea prezentului"- Eckhart Tolle
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu