luni, 5 decembrie 2011

Simbolistica - CRUCEA ANKH

Crucea sau nodul magic denumit Cel Viu ( de la Nem Anh) este un element foarte frecvent utilizat in iconografia contrariilor.Ar putea reprezenta,datorita ovalului care domina crucea, soarele, cerul si pamantul la nivel macrocosmic si pe omla nivel microcosmic.Este adesea interpretata ca un semn ce exprima impacarea contrariilor sau integrarea principiilor activ si pasiv, fapt ce pare confirmat de dublele atribute sexuale pe care le reprezinta, precum si de reprezentarea indiana foarte realista a androginului, stand in picioare pe o floare de lotus.Interpretata intr-un mod mai traditionalist, este, dupa Champdor,simbolul milioanelor de ani ale vietii viitoare.Cercul sau este imaginea perfecta a ceea ce nu are nici inceput, nici sfarsit: reprezinta sufletul vesnic, provenind din substanta spirituala a zeilor;anh-ul figureaza starea de transa in care se zbatea initiatul, mai exact, infatiseaza moartea, rastignirea alesului, in anumite temple, initiatul fiind chiar culcat de catre preoti pe un pat in forma de cruce.Oricine detinea cheia geometrica a misterelor ezoterice, al carei simbol era tocmai acesta cruce cu toarta, stia sa deschida portile lumii mortilor si putea patrunde semnificatia tainica a vetii vesnice. Zeii si regii, precum si Isis, au aproape intotdeuna in mana un anh,pentru a arata ca poseda viata, ca sunt deci nemuritori; defunctii il tin in mana in ceasul psihostazei sau in barca solara, ca semn ca implora zeii sa le acorde nemurirea.Anh-ul mai simbolizeaza si centrul din care se revarsa calitatile divine si elixirurile datatoare de nemurire: a-l lua in mana inseamna a de adapa chiar de la izvorul vietii fara de moarte.
Uneori insa era tinut de toarta -mai ales in cursul ceremonilor funebre; evoca atunci forma unei chei si era intradevar cheia care deschide usa mortmantului spre Campiile Earu, spre lumea vesniciei.Mai era tinut in mijlocul fruntii, intre ochi; in acest caz omul initiat in anumite mistere, obligat sa pastreze secretul; este deci cheia cu care se incuiau misterele la adapost de profani. Cel ce beneficiaza de viziunea suprema, cel care a fost inzestrat cu darul clarviziunii, care a strapuns valul lumii de dincolo, nu poate nici macar incerca sa reveleze misterul, fara a-l pierde pentru totdeauna.
Anh-ul este adesea ascociat cu nodul lui Isis, ca simbol al vesniciei, si acesta nu din cauza directiei liniilor drepte prelungite imaginar pana la infinit, ci pentru ca aceste linii converg spre bula inchisa in care se intalnesc.
Acesta bucla simbolizeaza esenta infinita a energiei vitale,identificata cu Isis, de la are purcede orice manifestare de viata.De aceea este purtata ca un talisman de toti cei care vor sa se impartaseasca din viata ei.
Anh-ul mai poate fi astfel asimilat cu arborele vietii, cu trunchiul si frunzisul lui.
Nodul lui Isis, cu acel soi de siret care inconjoara ramurile si inelul crucii, asemenea unor plete rasucite sau impletite are o semnificatie mai complexa.Simbolizeaza nu numai viata si nemurirea, ci si legaturile care il prind de viata muritoare si pamantesca si care trebuie deznodata pentru a se ajunge la nemurire.
Deznoada-ti legaturile, zicea un text din Cartea egipteana a mortilor, desfa nodurile lui Nephtys; sau: Cei luminosi sunt cei care poarte bucla. O! purtatori ai buclei! Intr-un sens analog,o carte budista tibetana se intituleaza: Cartea desfasurarii nodurilor.In timp ce simpla cruce cu toarta simbolizeaza nemurirea divina, dobandita sau dorita, nodul lui Isis ar indica tocmai condtitiile acestei nemuriri: desfasurarea nodurilor, in sens propriu, deznodamantul.
Crucea Ankh se mai numeste si Crucea Egipteana intrucat acest simbol reprezinta marea forta si putere a faraonilor si a preotilor initiatii templelor egiptene, care erau si cunoscatorii Cheii Tainelor.Crucea Ankh este Cheia Initierii, a Intelepciunii si a descifrarii Marilor Taine.Prima taina este descifrarea circuitului energetic din interiorul Piramidei Luminii Celeste( gresit numita -Piramida lui Keops din Egipt).

 fragmente din Dictionar de Simboluri ( Jean Chevalier/ Alain Gheerbrant )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu